Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Merkez Yerel İlişkileri ve Vesayet Denetimi
Türkiye 2017 yılından itibaren yeni bir hükümet sistemi ileyönetilmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak belirlenensistem klasik hükümet etme modelleri içerisinde yer almamakla birliktebaşkanlık sisteminin asli unsurlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Yeni sistem Türkiye'de kamu yönetiminin iki temel bileşenindenmerkezi yönetimin yapı ve işleyişini dönüştürmekte ve yeni hükümetetme modeline uyumlaştırmaktadır. Diğer taraftan kamu yönetiminindiğer unsuru olan yerel yönetimler ise söz konusu uyum sürecininşimdilik dışında kalmıştır. Eserde, merkezi yönetimde olduğu gibi yerelyönetimler alanında da yeni sistemin dönüştürücü etkisinin kaçınılmazolacağı savunulmaktadır.
Eser, Türkiye'de meydana gelen merkezi yönetim ve yerel yönetimilişkilerini detaylı tarihsel analiz ve ülke karşılaştırmaları ile elealmaktadır. Eserde, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden günümüze,merkezi yönetim ve yerel yönetim ilişkilerinde yaşanan değişimler idari,hukuki, siyasi ve mali açılardan kapsamlı bir şekilde ele alınarak, tarihselbir perspektifle günümüz merkez-yerel ilişkileri aydınlatılmakta ve sözkonusu ilişkilerin temel karakteristiği ortaya konulmaktadır.Yerel yönetim birimleri ile merkezi yönetim birimleri arasında yoğuntartışmaların yaşandığı bir dönemde, farklı hükümet sistemleriyleyönetilen ülke örneklerine yer vermesi ve Türkiye'nin merkezi yönetimve yerel yönetim ilişkilerine yönelik tarihsel sürecini ortaya koymasınedeniyle söz konusu çalışma konuya ilişkin aydınlatıcı bir kaynakolacaktır.
Ünal Küçük
- Açıklama
Türkiye 2017 yılından itibaren yeni bir hükümet sistemi ileyönetilmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak belirlenensistem klasik hükümet etme modelleri içerisinde yer almamakla birliktebaşkanlık sisteminin asli unsurlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Yeni sistem Türkiye'de kamu yönetiminin iki temel bileşenindenmerkezi yönetimin yapı ve işleyişini dönüştürmekte ve yeni hükümetetme modeline uyumlaştırmaktadır. Diğer taraftan kamu yönetiminindiğer unsuru olan yerel yönetimler ise söz konusu uyum sürecininşimdilik dışında kalmıştır. Eserde, merkezi yönetimde olduğu gibi yerelyönetimler alanında da yeni sistemin dönüştürücü etkisinin kaçınılmazolacağı savunulmaktadır.Eser, Türkiye'de meydana gelen merkezi yönetim ve yerel yönetimilişkilerini detaylı tarihsel analiz ve ülke karşılaştırmaları ile elealmaktadır. Eserde, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden günümüze,merkezi yönetim ve yerel yönetim ilişkilerinde yaşanan değişimler idari,hukuki, siyasi ve mali açılardan kapsamlı bir şekilde ele alınarak, tarihselbir perspektifle günümüz merkez-yerel ilişkileri aydınlatılmakta ve sözkonusu ilişkilerin temel karakteristiği ortaya konulmaktadır.Yerel yönetim birimleri ile merkezi yönetim birimleri arasında yoğuntartışmaların yaşandığı bir dönemde, farklı hükümet sistemleriyleyönetilen ülke örneklerine yer vermesi ve Türkiye'nin merkezi yönetimve yerel yönetim ilişkilerine yönelik tarihsel sürecini ortaya koymasınedeniyle söz konusu çalışma konuya ilişkin aydınlatıcı bir kaynakolacaktır.
Ünal Küçük
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitaba henüz kimse yorum yapmamıştır.